Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ!!! Τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Διονύση Γασπ...


Επειδή η Κεφαλονιά πάντοτε ήταν πρωτοπόρα στον τομέα του Πολιτισμού και στο πλευρό των καλλιτεχνών, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να εκφράσουμε την άποψή μας ως Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα που έχει προκύψει με το Προεδρικό διάταγμα 85/2022.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και σχολές, με μεθοδευμένο και αιφνιδιαστικό τρόπο παράκαμψε για άλλη μια φορά κάθε θεσμική και κοινοβουλευτική διαδικασία.
Με Προεδρικό Διάταγμα προχώρησε στην εξίσωση των πτυχίων, αποφοίτων των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού δραματικών σχολών με το απολυτήριο Λυκείου, καθώς και στον καθορισμό των σχέσεων του συνόλου των εργαζομένων στον πολιτισμό με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αντικαθιστώντας την μέχρι σήμερα αντιμετώπισή τους ως Τεχνικής Εκπαίδευσης, με Δημόσιας Εκπαίδευσης και με αποτέλεσμα στο εξής οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών να θεωρούνται απλοί απόφοιτοι λυκείου.
Η κατάφωρη υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών σε απολυτήρια λυκείου, είναι βέβαιο ότι παραβιάζει ωμά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε πλήρη αποδυνάμωση και μαρασμό οι σχολές παραστατικών τεχνών και θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά η πολιτική του ξεπουλήματος των πάντων προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αφού είναι σίγουρο ότι άμεσα θα ξεφυτρώσουν δραματικές σχολές με τον χαρακτήρα κολεγίων. Οι κολεγιακοί τίτλοι σήμερα θεωρούνται ισότιμοι των πανεπιστημιακών τίτλων, ενώ σύμφωνα με το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα η φοίτηση σε δραματική σχολή στην ουσία θα σημαίνει ότι δεν σπούδασες καν. Οι τριετείς, εξειδικευμένες σπουδές δεν θα σημαίνουν τίποτα, αφού πολύ απλά ο διπλωματούχος του ΥΠΠΟΑ καλλιτέχνης θα είναι ένας απόφοιτος Λυκείου.
Καλούμε την Κυβέρνηση, για να συνεχίσει η λέξη «ηθοποιός» να σημαίνει «φως»,
- Να ανακαλέσει το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο -Κλαδολόγιο)» που εξισώνει τους αποφοίτους Δραματικών Σχολών με αυτούς του Λυκείου.
- Να εξασφαλίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών, αναγνωρίζοντάς τους προσόντα Τεχνικής εκπαίδευσης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
- Να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών, με τρόπο που θα προάγει και θα διαφυλάσσει την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
- Να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου