Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

                                                        
Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση, περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης       Ιονίων Νήσων                           

Αργοστόλι 29 Σεπ. 2015

3η τακτική συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Εισήγηση του μέλους της επιτροπής Γασπαρινάτου Π. Διονύση

Μελέτη <<Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση, περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Ιονίων Νήσων>>  Β1 στάδιο και ΣΜΠΕ

Ένας από σοβαρότερους παράγοντες επιρεασμού σε αρνητική κατεύθυνση της οικονομικής  και της κοινωνικής κρίσης και συνακόλουθα της παραγωγικής διαδικασίας, είναι η αυξημένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

Ο Γενικός Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειάς Ιονίων Νήσων θεωρώ ότι πρέπει κυρίως να στοχεύει σε αυτή την κατεύθυνση. Ο εντοπισμός των υφιστάμενων προβλημάτων, η ανάδειξή τους και κυρίως η αντιμετώπισή τους μέσα από τη μελέτη που έχει κατατεθεί για διαβούλευση, θα έπρεπε να είναι ο πρώτος στόχος. 

Διαπιστώνω δυστυχώς ότι στα σημαντικότερα ίσως στοιχεία του φυσικού πλούτου της Κεφαλονιάς, δεν γίνεται καμία αναφορά ή αντιμετωπίζονται εντελώς επιδερμικά, όταν αυτά εκτός των άλλων, είναι σίγουρα κάποια από τα κυριότερα εργαλεία διαφήμισης του Νησιού μας   και φυσικά  ο βασικότερος πυλώνας στήριξης του τουριστικού προϊόντος  που κατά κοινή ομολογία είναι ο κυριότερος παράγοντας στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης του Νησιού  μας.

Ο μοναδικός Εθνικός Δρυμός που υπάρχει στα Ιόνια Νησιά, ο Αίνος, αντιμετωπίζεται από τους μελετητές εντελώς επιδερμικά, με μια πάρα πολύ μικρή αναφορά. Επίσης παρόλο που στη μελέτη που έχει κατατεθεί υπάρχει αναφορά σε όλες τις λιμνοθάλασσες της Περιφέρειας, για τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά και βέβαια δεν υπάρχει καμία επίσης αναφορά στη σπάνια πέτρινη γέφυρα -πολιτιστικό μνημείο- που ενώνει την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς το Αργοστόλι με την ανατολική και βόρεια Κεφαλονιά. 

Θεωρώ ότι στο Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει σαφέστατη αναφορά και συγκεκριμένες προτάσεις που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση,  προστασία και  ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού του Αίνου και της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, μέσα από συγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης. Όσον αφορά την γέφυρα του Αργοστολίου, θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά και επιβεβαίωση της χρήσης της ως πεζόδρομος.

Ένα άλλο πρόβλημα στο οποίο θέλω να αναφερθώ, με το οποίο πιστεύω πρέπει να ασχοληθούν οι μελετητές και να δώσουν λύση, έχει να κάνει με τρείς ή τέσσερις τοπικές κοινότητες στην Κεφαλονιά (Δαυγάτα, Σκάλα, Ομαλά κλπ), στις οποίες από το 1946 υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 350 περίπου στις οποίες ισχύουν τελείως διαφορετικοί όροι δόμισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αυτές οι τοπικές κοινότητες να έχουν εντελώς διαφορετικούς όρους δόμισης από όλες τις άλλες  και φυσικά διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή στην καλύτερη περίπτωση είναι πολύ δύσκολο κάποιος εκεί να εκμεταλευτεί την περιουσία του, με τους ίδιους όρους που την χρησιμοποιούν και την εκμεταλεύονται  οι κάτοικοι της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών κοινοτήτων της Κεφαλονιάς.

Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο στην μελέτη για τον Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Π.Ι.Ν., να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που δημιουργεί σήμερα προβλήματα, διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των κοινοτήτων της Κεφαλονιάς και ανισότητες μεταξύ των κατοίκων του ίδιου Νησιού.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΝ. ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ
Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης
Ιονίων Νήσων