Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Νικ. Γ. Ζιάγκου 
ΝΕΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ 1945 -1949
(Εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ - Αθήνα 1986)

(απόσπασμα από σελ.: 71 και 73)

β) Κεφαλονιά. Στο νησί αυτό κυριαρχεί και μετά τη Βάρκιζα ο συνεργάτης των γερμανών Φωκίων Αλυσανδράτος, ο γνωστός Γάκιας. Μετά την απελευθέρωση έγινε συνεργάτης των άγγλων, πέρασε στη Λευκάδα ως εδεσίτης, έφυγε στην Κέρκυρα με τους εδεσίτες όταν ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τη Λευκάδα, επέστρεψε στην Κεφαλονιά αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας και τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Ο Γάκιας είναι τύπος ειδεχθή εγκληματία, ηγήθηκε ιδιαίτερα εγκληματικών τύπων, έβαψε κυριολεκτικά το νησί με αίμα.
      
        Η συμμορία Γάκια συλλαμβάνει όμηρους και τους εκτελεί. 
"|Ανεκοινώθηκε χθες το πλήρες κείμενον τηλεγραφήματος του νομάρχου Κεφαλληνίας σχετικής με την απαγωγήν ομήρων εκ μέρους της συμμορίας Αλυσανδράτου. Το τηλεγράφημα αναφέρει, ότι τας πρωινάς ώρας της 5ης τρέχοντος μηνός (5 Μαρ. 1946) τριακονταμελής συμμορία, οπλισμένη με αυτόματα και ιταλικά όπλα, υπό την αρχηγίαν του Φωκίωνος Αλυσανδράτου ή Γάκια, περιεκύκλωσεν το χωρίον Δαυγάτα και απήγαγε 15 περίπου πολίτας δεσμίους, ανήκοντας εις την αριστεράν παράταξιν. Γυναίκες των ομήρων θελήσασαι να ακολουθήσουν τους απαχθέντας, επυροβολήθησαν υπό των μελών της συμμορίας"
             Και ακολουθεί συνέχεια 
"... Ούτω καίτοι από εβδομάδος δυνάμεις χωροφυλακής απεβιβάσθησαν εις Κεφαλληνίαν, ίνα καταδιώξουν την συμμορίαν του "εθνικόφρονος" Αλυσανδράτου, ούτος όχι μόνον δεν συνελήφθη, αλλά προχθές ανευρέθησαν επί της οδού Δειλινάτων - Πυλάρου νεκροί οι 8 όμηροι, οίτινες είχον απαχθεί υπό της συμμορίας. Οι φονευθέντες είναι: Ευάγγελος Γ. Μαρκάτος, Παναγής Χρ. Μπατιστάτος, Γεώργιος Δ. Παπαδάτος, Γ. Π. Γασπαρινάτος, Διον. Σπ. Γασπαρινάτος, Μαρίνος Σπ. Γασπαρινάτος, Μιλ. Σπ. Γασπαρινάτος, και Μαρίνος Σωτ. Νικολάτος".